Musikatti
 
CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)

Pianokoulujen uudet sävelet

Sibis-lehti kevät 2002

(Ote artikkelista "Pianokoulujen uudet sävelet", Sibis-lehti 2002)

Ehdottomasti luovin ja innovatiivisin tänä keväänä ilmestyneistä pianonsoiton alkeisvihoista on Junio Kimasen ja Antti Kaiholan sekä työryhmän kokoama multimediapianokoulu Musikatti. Järvenpään pianopedagogien seminaarissa helmikuussa esitelty ohjelmistovihko odottaa vielä seuralaistaan: pakettiin kuuluu myös cd-rom -levy, jonka odotetaan ilmestyvän huhtikuun aikana. Vihkossa on 65 Lauri Kilpiön säveltämää alkeiskappaletta, ja cd-rom sisältää niihin liittyviä musiikkipelejä sekä lasten esityksiä kappaleista. Soittajat on pyritty valitsemaan eri opettajilta yli koulukuntarajojen, ja esityksiä on mahdollista seurata sekä videona että äänitteenä nuottikuvaa tutkien.

Musikatti on suunnattu 5-11-vuotiaille lapsille ja se etenee alkeista aina 2/3- tasolle saakka. Ohjelmistovihon sivuilta puuttuu kaikki teoria ja tietopuolinen aines: mitä alemmalla tasolla ollaan, sitä enemmän opettajaa ja didaktiikkaa tarvitaan. Musikatin yksi lähtökohta onkin ollut pedagogiikan perinteiden kunnioittaminen - tietokone ei opeta varsinaista käsityötä, vaan se tarjoaa lähinnä virkistävän tuen ja apukeinon oppimisen tehostamiseksi.

- Pianotunnit ovat lyhyitä, eikä aina ole tarpeeksi aikaa musiikinteorian ja korvan harjoittamiselle. Ideamme on antaa oppilaalle mahdollisuuksia kehittää taitojaan myös itse kotona leikin ja pelien avulla. Näin opettajalle jää enemmän aikaa opettaa soittimen hallintaa ja musiikin sisältöä, toteavat Junio Kimanen ja Antti Kaihola.

Pianokoulu Musikatin sivuilla seikkaileva musisoiva katti on myös mukana cd- romin musiikkipeleissä. Pelit etenevät samaa tahtia vihon kappaleiden sisältämän oppiaineksen kanssa. Tietokone on siis korvannut tavanomaiset kynällä ja paperilla tai erilaisilla pelikorteilla pelattavat harjoitukset. Eri osa-alueita treenataan kuitenkin erillisinä. Muistipelissä on kahdet kortit kuvapuoli alaspäin. Toisessa rivissä ovat nuottien nimet kirjaimina (C,D,E,F,G,A,H) ja toisessa viivastolle sijoitetut nuotit. Pelaaja ohjailee Musikattiaan kurkistelemaan kortteja pareittain ja etsimään vähitellen toisiaan vastaavat parit. Muistipelistä on cd-romilla useita erilaisia versioita ja yhdistelmiä, jotka harjoittavat aina kulloinkin työn alla olevia asioita.

Koskettimiston topografiaa harjoitellaan pelissä, jossa Musikatti rakentaa koskettimista riippusiltaa joen ylitse. Pelaajan on hahmotettava, kuuluuko aukkoon musta vai valkea kosketin. Jos selkärepusta valitsee väärän vaihtoehdon, Musikatti humpsahtaa jokeen ja peli on pelattu. Jos taas onnistuu rakentamaan riippusiltansa valmiiksi, Musikatti pomppii joukkioineen joen yli ja pistetili karttuu... Erilaisissa monivalintapeleissä opetellaan tunnistamaan esimerkiksi erilaisia rytmejä, intervalleja tai melodioita. Tahtilajipelissä taas lastataan laivojen ruumat tahtilajin osoittamalla määrällä nuottiarvoja. Tietokone muistaa pelaajien saavutukset, joten edistymistä on helppo seurata.

- Rompun maailma on värikäs ja peleissä ohjataan sympaattisia eläinhahmoja, jotka antavat myös palautetta äänin ja animaatioin. Multimedian käyttö on tehty mahdolliseksi myös pienille, vielä lukutaidottomille lapsille, Junio Kimanen pohtii.

Oma oivaltava maailmansa avautuu ohjelmistovihkoa tutkivalle opettajalle ja oppilaalle. Kappaleiden nimetkin ovat mielikuvituksellisia: Pormestari Pyylevän piruetteja ja Kumisaappaiden Kostoa täydentävät Iloinen kyykäärme ja Dmitrin aamupala... Riemastuttava ohjelmisto ja onnistunut kuvitus täydennettynä multimedian mahdollisuuksilla nostanevat Musikatin pianokoulujemme eliittiin.

Kirsi-Marja Nevamäki-Karri

Kirjoittaja toimii Sibelius-Akatemiassa pianopedagogiikan opettajana.

(Sivua muokkasi viimeksi antti_kaihola 2002-10-20 19:56:09)