Musikatti
 
CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)

Musikatin käyttö soitonopetuksessa

Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi muistipelissä voi saada hyvät pisteet arvaamalla?

Ensimmäisissä kappaleissa on vain vähän erilaisia nuotteja, joten korteissa on samoja nuotteja useaan kertaan. Siksi peli on alussa hyvin helppo. Nuotteihin ensimmäistä kertaa tutustuva lapsi onnistuu helposti jo ensimmäisillä pelikerroilla. Myöhemmin kun peli on jo tullut tutuksia ja nuotteja kertyy enemmän, ei enää pelkkä tuuri riitäkään.

Miksi siltapelissä on niin vähän vaikeustasoja?

Musikatti-vihkon sävellyksissä kaikki koskettimet käydään läpi jo alkuvaiheessa, ja sen jälkeen siltapeli onkin jo täyttänyt tehtävänsä. Siltapeli on tarkoitettu aivan alkuvaiheessa pelattavaksi.

Miksei Musikatin sävellyksiä voi kuunnella aikuisen ammattipianistin esityksinä?

Lasten opettajilla on erilaisia tapoja opettaa ja tulkita musiikkia. Hämmennysten välttämiseksi rompulla ei olla haluttu antaa toista autoritääristä mallia oman opettajan rinnalle. Pianokoulu Musikattia ei ole tarkoitettu pianonsoitonopettajaksi, vaan innostavaksi apuvälineeksi, jota voi käyttää opetuksen ohella. Musikatti on tehty lapsille ja lasten maailmaan. Siksi soittajatkin ovat lapsia.

Miksi videoilla soittavien lasten soittotavat ovat niin erilaisia? Kuka heistä soittaa oikealla tavalla?

Ei ole yhtä oikeaa tapaa soittaa pianoa. Musikatti-rompun videoille on otettu mukaan viiden eri opettajan oppilaita, jotta jonkin tietyn koulukunnan oppien mukainen tapa soittaa ei korostuisi. Soittotekniikkaa ei voi opetella videoiden, äänilevyjen tai tietokoneen avulla, vaan siihen paras apu on oikea opettaja. Jokainen soittaja on erilainen yksilö, ja soitonopettajan tehtävänä on auttaa jokaista lasta löytämään oma oikea tapansa soittaa.

Miksi Musikatissa opetellaan aluksi vain valkoisia koskettimia keski-C:n ympäriltä?

Pianonsoiton voi aloittaa jo paljon ennen kouluikää, ja Musikattiakin voivat käyttää ainakin viisivuotiaasta alkaen. Musikatti-rompulla opetetaan nuottien nimiä sitä mukaa kun niitä otetaan sävellyksissä käyttöön. Pieni, vielä lukutaidoton lapsi tarvitsee aikaa ja kertausta nuottisymbolien ja -nimien oppimiseen. Valkoisten koskettimien nimet on hyvä osata sujuvasti ennenkuin syvennytään ylennysten ja alennusten logiikkaan. Tämä lähestymistapa soveltuu joustavimmin mahdollisimman moneen alkeisopetusmetodiin. Mustat koskettimet voidaan Musikatissakin ottaa mukaan transponoimalla kappaleita eri sävellajeihin. Monet Musikatin alkupään kappaleista voi esimerkiksi siirtää puolisävelaskeleen alas- tai ylöspäin pelkille mustille koskettimille. Näin lapsen voi tutustuttaa mustiin koskettimiin, eikä niiden nimiä tarvitse vielä siinä vaiheessa ottaa esille.

Minkälainen Pianokoulu Musikatin metodi on?

Pianokoulu Musikatti ei tuo opettajan käyttöön mitään uutta metodia. Musikatti on tarkoitettu apuvälineeksi soitonopetuksen ohelle metodista riippumatta.

Miksi Musikatin kappaleet vaikeutuvat niin nopeasti?

Lasten oppimisvauhdit ovat erilaisia, ja eteneminen riippuu myös iästä. Pienimmille pianisteille tarvitaan paljonkin muuta materiaalia Musikatin rinnalle, kun taas isomman soittajan kanssa voi joutua hyppimään kappaleita ylikin. Musikattia voi käyttää myös täydentävänä materiaalina muun ohjelmiston ohessa.

(Sivua muokkasi viimeksi antti_kaihola 2002-10-20 19:56:09)